A baba ruháinak tisztán tartása

Az első négy-öt hónapban, minden olyan babaruhát ami a kicsi bőrével közvetlenül érintkezik, vasalni kell. A vasalás nem csak fertőtleníti, de puhábbá is teszi a ruhát.
A babaruhát mossuk külön a felnőtt ruházattól, később (kb. egy éves kortól) már moshatjuk együtt is a felnőtt felsőruházattal.

Az újszülött ruháit mossuk kifejezetten erre a célra kifejlesztett mosószerrel, nagyon jó a Dreft baby folyékony mosószer. A folyékony mosószer általában szerencsésebb választás, mert könnyebben kiöblíthető a ruhából mint a mosópor. Öblítőt nem szükséges használni, de ha használunk válasszunk senzitive vagy baby változatot.

Babaruhákhoz soha ne használjunk az előírtnál nagyobb mennyiségű mosószert vagy öblítőt!

Kisbabáknál gyakran előfordul, hogy széklettel szennyeződik a ruha vagy a tetra pelenka – ilyen esetben minél hamarabb öblítsük le a székletet a textilről, majd áztassuk be.
teregetésA fehér ruhákat és a tetra pelenkát lehet fehéríteni, színes ruhák folttisztításához próbáljuk ki a Caola mosószappant (nagyon jó tapasztalatok vannak ezzel kapcsolatban és az ára is szuper).
Ami nekem még bevált színes és fehér ruhákhoz egyaránt az a Vanish White, a színes ruhákat sem bántotta, de azért csak óvatosan!
(A rózsaszín Vanish ami színes ruhákhoz való nekem sajnos semmilyen foltot nem vett ki.)

Az első hónapokban a babaolaj használatától sok kis ruha megsárgul, megkeményedik, mert felszívja az olajat a baba bőréről, vagy ha koszmós a kicsi, akkor ugye kenegetni kell a fejbőrét és a fürdőlepedő is olajos lesz. Ezeket az olajfoltokat nyomtalanul eltávolíthatjuk, ha egy fél órára trisós vízbe áztatjuk őket. A Trisó zsíroldó és vízlágyító hatású tisztítószer, általában az üzletek legalsó polcain található meg, adagolása a dobozán fel van tüntetve.

Az ágyneműhuzatot, lepedőt hetenként cseréljük, ha szükséges akkor gyakrabban.

Kapcsolódó bejegyzések:
Újszülöttkor
Az újszülött sírása
A köldökcsonk ápolása
Az újszülött levegőztetése télen
Az újszülött fürdetése
Az újszülött széklete
Az újszülött tüsszent, csuklik
Az újszülött öltöztetése
A baba ruháinak tisztán tartása

2 hozzászólás a “A baba ruháinak tisztán tartása” bejegyzéshez.

  1. A vasalás egy fertőtlenítő eljárás (magas hő), azért alkalmazzuk, hogy a textíliában megbújó gombák és egyéb mikroorganizmusok elpusztuljanak.
    Nem kötelező vasalni a babaruhát, nagyon sokan nem csinálják, ez mindenkinek a saját egyéni döntése. Én a babruhát vasaltam, ma már nem vasalok, csak amit nagyon muszáj.

    Üdv: Viki

  2. Miért kell kivasalni a ruháit, amit előtte kimostam?

Kérdezz vagy írd meg te is tapasztalataidat a hozzászólásokban!
Semmilyen adatot nem kötelező megadni.

Kattints a fehér négyzetre a "Nem vagyok robot" szöveg előtt!
Majd ha nem vagy robot, elküldheted a hozzászólást!

A baba ruháinak tisztán tartása »
Kiscsillagom.hu - Adatvédelmi nyilatkozat