Ami nem igaz a magzatvédő vitaminról

Nagyon sok kismamától hallom – olyanoktól is akik még nem is szültek – hogy a magzatvédő vitamintól hatalmas lesz a baba, nagy lesz a feje, nehéz lesz megszülni, stb. Ezek mind tévhitek.
A magzatvédő vitamint szedő nők körében végzett felmérések szerint, zömmel átlagos súlyú és méretű babák születtek.

Miért szedjünk magzatvédő vitamint?
A magzatvédő vitamin szedését, a tervezett terhesség előtt legalább 1 hónappal ajánlott elkezdeni. Ennek az az oka, hogy az esetleges velőcső záródási rendellenességet a fogamzás utáni első hetekben lehet kivédeni. Ekkor a legfontosabb vitamin a folsav. Ez külön tabletta formájában is kapható.

Mielőtt teherbe esnénk fel kell töltenünk szervezetünk vitamin és ásványi só raktárait, mert nem tudhatjuk miből van esetleg hiányunk. A terhesség során fejlődő magzatunk mindent magához fog vonni a szervezetünkből, amire neki szüksége van, és ha ezekből hiány van, az károsan hathat a fejlődésére.

Nem csak a fejlődő magzat miatt kell a vitamint szedni, hanem saját egészségünk megőrzése miatt is. A terhesség és a szülés megviseli az anya szervezetét. A szülés után kisbabánknak csak ránk van szüksége, ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy vitaminhiány miatt fáradtak, kedvetlenek legyünk.

vitaminSzülés után a szoptatás a legfontosabb dolog a baba és az anya életében.
A szoptatás nagyon sok energiát igényel az anya szervezetétől és ha nem megfelelő a vitaminellátottsága, akkor az anyatej nem tartalmazza megfelelő mennyiségben a baba fejlődéséhez szükséges nyomelemeket.
Ilyen esetekben fordulhat elő, hogy a baba nem hízik rendesen, esetleg nem akar szopni.

Sokan hozzák fel érvként a magzatvédő vitamin szedése ellen azt, hogy anyáink se szedték mégis…
Nos igen, nem szedték mert nem volt rá lehetőségük.
Azt azonban soha nem fogjuk megtudni, hogy ha lett volna akkoriban ilyen vitaminkészítmény, szedték volna e. Bizonyára igen, mert ők is a legjobbat akarták gyermeküknek.
Anyáink idejében még nem mondták, nem tudták, hogy a dohányzás súlyosan károsítja a fejlődő magzatot. Füstölt is a kismamák nagy része rendesen.
Anyáink idejében sokkal rosszabbak voltak a születési statisztikák is.

A másik érv az, hogy eszek inkább sok gyümölcsöt, zöldséget… Igen, ez alapjában véve nagyon jó, csakhogy a manapság kapható zöldségekről, gyümölcsökről fogalmunk sincs milyen körülmények között termesztették, műtrágyázták e, használtak e különböző gyorsérlelő vegyszereket a termesztés és forgalmazás során, és ezen áruk vitamintartalma is kétséges. Vegyük példának a folsavat, napi több mint tíz tányér spenótot kellene megenni ahhoz, hogy a szükségletet fedezzük.

Nagyon sokan hiszik azt, hogy egészségesen táplálkoznak, mert sok gyümölcsöt, zöldséget esznek, de sajnos ilyen táplálkozás esetén is gyakran előfordul vitaminhiány.

A magzatvédő vitamin segít abban, hogy egészséges kisbabánk szülessen, aki majd egészséges felnőtt, és később egészséges öregember lesz.
Mert az egészség egész életen át fontos, nemcsak a születés pillanatában.

Kapcsolódó bejegyzések:
Terhesség hétről-hétre
A szülésről

Kérdezz vagy írd meg te is tapasztalataidat a hozzászólásokban!
Semmilyen adatot nem kötelező megadni.

Kattints a fehér négyzetre a "Nem vagyok robot" szöveg előtt!
Majd ha nem vagy robot, elküldheted a hozzászólást!

Ami nem igaz a magzatvédő vitaminról »
Kiscsillagom.hu - Adatvédelmi nyilatkozat