Anya becsaptak minket!

Elég sokáig sikerült a kicsi lányt megóvni a reklámoktól, de 3 éves kora után elkezdtük nézni a Minimaxot, ahol ömlik a gyerekre a reklám, még akkor is ha vigyázol, vagy ha felveszed neki a mesét és felvételről nézi.

Ezt egyébként csak ennél a mesecsatornánál tapasztaltam, hogy a műsorban kiírt mese iszonyatos időcsúszással kezdődik, így a felvételen is jó 5 perces reklám van, mert ugye a digitális műsorrögzítő a műsor kezdési időpontjától rögzít. A set top boxon már a kívánt műsor címe van kiírva, de még mindig a reklám megy.
Nem is ez a lényeg, kicsit elkanyarodtam…

Szóval a reklám hatására kicsi lányom nagyon vágyott egy Trükkös kölyökre. “Anya a pelusa színváltós. Csak hideg vízben kell megfürdetni és megtudom kisfiú e vagy kislány. Anya veszel?”

Soha nem kért még semmit, hogy vegyem meg. Most sem rohantunk azonnal. Megbeszéltük, hogy majd veszünk.

Pár héttel később, véletlenül megláttam a játékboltban és vettünk egyet. Hihetetlenül boldog volt a gyerek, hogy van Trükkös kölyke, olyan mint a tévében.
Hazaértünk és azonnal hideg vízbe kellet mártani a drága kutyust. Megfürdettük hideg vízben és semmi. A pelusa továbbra is piszkosfehér.
A gyerek sír. “Nem működik a Trükkös kölyköm!”

Próbálom vigasztalni, lehet hogy nem elég hideg vízzel próbálkoztunk.
Gyorsan a fagyasztóba dobok egy pohárka vizet. Megint sírás, mikor lesz már hideg a víz?
Mindjárt, mindjárt…
Aztán a fagyasztóban lehűtött vízre sem moccan a pelus színe.
A kislányom a csalódottságtól teljesen összetörve sír. Én meg közben átkozom a percet, amikor megvettem ezt a hulladékot.

barbieAztán a keserves sírás szipogássá szelídül, és a kislányom az ölembe kuporodva azt mondja “Anya becsaptak minket! Nem is olyan mint a tévében.” Ekkor megpróbáltam neki elmagyarázni, hogy a reklámokban általában mindent szebbnek, jobbnak mutatnak és lehet, hogy közben nem is olyan jó.

Később egy pár agyonreklámozott játékot megnéztünk a játékboltban, megnéztük azt is, hogy az a szárnyas ló igaziból nem repül és Barbi sem sétál magától.

Azóta sokszor kérdezi egy-egy reklám közben, hogy “Anya ez becsapás? Ebben mi a becsapás?”
Ettől függetlenül szoktunk venni reklámban látott játékot, de már nincs keserű csalódás, mert tudja, hogy nem feltétlenül olyan az a játék mint a reklámban. Attól még lehet jó. Azt sem tartom helyes megoldásnak, ha semmit nem veszünk a gyereknek amit reklámoznak, mert az úgyis vacak.

Ez a magatartás rendkívül lélekromboló hatású lehet a gyereknek, mert így a sóvárgást erősítjük és soha nem tapasztalhatja meg azt az érzést, hogy neki is van olyan, mint a tévében.
Később, felnőttként nem fog tudni ellenállni a sóvárgásnak és megvesz majd minden kacatot, mert “megteheti”, mert már nem a szülei döntenek helyette.

A Trükkös kölyökről végül kiderült, hogy kislány, a pelusa rózsaszín lett miután bedobtuk a fagyasztóba 10 percre. Azóta a fagyasztóban lakik, néha ha eszünkbe jut kivesszük.

Kapcsolódó bejegyzések:
Mennyit tévézzen a gyerek?

4 hozzászólás a “Anya becsaptak minket!” bejegyzéshez.

 1. Nah meg valamikor ra kell vezetni a gyerekeket erre,hogy nem minden arany ami fenylik :D

 2. jah es azt szerettem volna meg irni,hogy olyan paprikasan szol a hozzaszolasom,de nem rosszindulatuan mondtam,vagyis irtam,ne erts felre :)))
  Emlekszem nekem is volt ugyaniyen sello-babam,es mi is mindig a fagyoba tettuk :)
  Udv!

 3. En nem vettem volna el a kedvet ezzel,hogy elmondom neki,hogy Barbie nem tud setalni,es a lo sem repulni…
  (Mondjuk nem irtad hany eves a picid)
  De ez kb. olyan rosszul eshet a gyereknek,mint amikor megtudja,hogy Mikulas sem letezik,es nem is a Jezuska hozza az ajandekokakat,hanem anya-apa dugjak a fa ala :s

 4. mi is vettünk trükkös kutyust a működött

Kérdezz vagy írd meg te is tapasztalataidat a hozzászólásokban!
Semmilyen adatot nem kötelező megadni.

Kattints a fehér négyzetre a "Nem vagyok robot" szöveg előtt!
Majd ha nem vagy robot, elküldheted a hozzászólást!

Anya becsaptak minket! »
Kiscsillagom.hu - Adatvédelmi nyilatkozat