Az újszülött fürdetése

Az újszülött fürdetése:
Az újszülött bőre nagyon érzékeny, ezért is nagyon fontos a mindennapi bőrápolás: a fürdetés.
A baba bőre a nap folyamán szennyeződhet izzadsággal, a ruházatából származó szöszökkel, bukás folyamán anyatejjel vagy tápszerrel, és elég nagy felületen széklettel és vizelettel.
Ezeket a szennyeződéseket minden nap gondosan el kell távolítani.

A fürdetést nem csak gondozási műveletnek kell tekinteni, remek alkalom arra, hogy szülő és gyermeke még közelebb kerüljön egymáshoz, kapcsolatuk még bensőségesebb legyen.
Teremtsünk nyugodt hangulatot a fürdetéshez, ne kapkodjunk, ne siessük el.
Fürdetés közben mindig beszéljünk a babához, mondjuk el neki mit csinálunk vagy énekelhetünk is.

A fürdetés időpontja:
Tulajdonképpen bármely napszakban fürdethetjük a babát, a lényeg az hogy etetés előtt legyen. Arra azért figyeljünk, hogy ne legyen túl éhes vagy fáradt. Ha etetés után fürdetjük a sok mozgatástól bukhat a baba. Talán azért jobb az esti órákban fürdetni, mert így kellőképpen ellazulhat a kicsi az éjszakai nagy alváshoz, és a későbbiekben nem kell átállni az esti fürdetésre.

baba fürdetésElőkészülés a fürdetéshez:
A koszmós fejbőrt fürdetés előtt kb. 1 órával vékonyan be kell kenni babaolajjal, hogy felpuhítsa, és fürdetés után eltávolítható legyen a koszmó. Érdemes még babaolajjal átkenni a fülek mögött és a hajlatokat, de ezt csak követlenül a fürdetés előtt.

A fürdetéshez mindent előre ki kell készíteni, hogy amikor már a vízbe tesszük a babát minden kéznél legyen.

Először is készítsük ki a baba váltóruháját, tiszta pelenkáját, popsikrémet, popsitörlőt stb., majd készítsük elő a pelenkázó felületet, ahová a kádból a babát tesszük.

Terítsük ki a fürdőlepedőjét és tehetünk rá szintén kiterítve egy tiszta, vasalt tetra pelenkát, ez vékonyabb anyag, könnyebb a hajlatokat kitörölni vele.

Fűtsük fel a fürdető helységet (és a szobát ahová a kicsit fürdetés után visszük) 2-3 Celsius fokkal melegebbre, mint amilyen általában szokott lenni.

Ezután készítsük el a fürdővizet.
A tiszta babakádba kb. 5-6 cm magasságú legyen a víz. Később, ha a köldökseb már meggyógyult, lehet több vizet is tenni bele. A víz hőmérséklete 36-37 Celsius fok legyen, figyeljünk hogy ne legyen melegebb, mert a kicsi bőre nagyon érzékeny és megrémülhet a meleg víztől, rossz élménnyé válhat a fürdetés. Már az 1 Celsius fokkal melegebb vizet is forrónak érezheti. Inkább langyosabb legyen, fázni biztos nem fog.

A fürdetőkrémet fürdetés előtt is rákenhetjük a babára, de egyszerűbb ha egy diónyi nagyságú krémet elmorzsolunk a vízben.

Mikor mindez készen áll levetkőztetjük a babát, persze ha nem egyedül fürdetünk, párhuzamosan is lehet ezeket a dolgokat csinálni.
A babát nagyon óvatosan tegyük a vízbe, mindig két kézzel fogjuk.
A kádban bal kezünkkel kulcsoljuk át a bal vállát oly módon, hogy kis fejét közben a karunk megtámassza, így a másik kezünkkel szabadon mozoghatunk.

Először a hajas fejbőrt mossuk le, majd a baba arcát, nyakát. Ezután mossuk meg a kezét, karját, hónalját, mellkasát és a sorrend vége a lábak, a popsi és a nemi szerv.
A hajlatokból óvatosan mossuk ki a fürdetőkrémet.
A fürdetés ne tartson tovább 2-3 percnél, nehogy felázzon a baba bőre.

A kádból két kézzel emeljük ki az újszülöttet és tegyük a már előkészített fürdőlepedőre.
Először takarjuk be egy kicsit a babát a törölközőbe, hagy szívja fel a nedvességet, addig töröljük meg a pici fejét, fülét.
Ezután csomagoljuk ki és óvatosan töröljük szárazra, különösen a hajlatokat.

Amennyiben szükséges bekenhetjük a baba bőrét könnyű, újszülött kortól használható testápolóval, várjunk egy kicsit míg a testápoló beszívódik, majd öltöztessük fel a babát.

Kapcsolódó bejegyzések:
Újszülöttkor
Az újszülött sírása
A köldökcsonk ápolása
Az újszülött levegőztetése télen
Az újszülött fürdetése
Az újszülött széklete
Az újszülött tüsszent, csuklik
Az újszülött öltöztetése
A baba ruháinak tisztán tartása

3 hozzászólás a “Az újszülött fürdetése” bejegyzéshez.

  1. Kezdő szülőknek azt javaslom azért, hogy a popsit hagyják a végére értelemszerűen. Valamint az olaj és a testápoló használata meglehetősen kevés gyermeknél szükséges, alapvetően ezeket érdemes elkerülni. Az újszülöttek gyakran teljesen lehámlanak, a csuklók, hajlatok repedeznek, ezek hamar rendeződnek mindenféle krém és olaj nélkül. A gyógyszertári, a gyermekorvosok altal felírt fürdőkrém teljesen elégséges. Ha lehet feleslegesen ne borítsátok fel a bőr egészséges egyensúlyát még akár hiperszenzitív vagy extra drága testápolóval sem, csak ha a gyermekorvos javasolja.

  2. Kedves Zsanett!

    Szerintem a legjobb és legolcsóbb megoldás mindig a gyógyszertári készítmény.
    Én most vettem egy 100 grammos testápoló krémet 390 ft-ért a kislányomnak, nem tudom mi a neve, annyi van ráírva, hogy “bőrpuhító krém”. Régebben a kislányomnak használtuk még a Burow krémet az is nagyon jó és ha feliratod a gyermekorvossal akkor nagyon olcsó, de recept nélkül is kapható a gyógyszertárban. Kérdezd meg a gyermekorvosotokat, hogy mit ajánl, vagy a gyógyszertárost.

    Üdv: Viki

  3. Sziasztok mien testápolót használhatok a 4 hónapos babámnak????

Kérdezz vagy írd meg te is tapasztalataidat a hozzászólásokban!
Semmilyen adatot nem kötelező megadni.

Kattints a fehér négyzetre a "Nem vagyok robot" szöveg előtt!
Majd ha nem vagy robot, elküldheted a hozzászólást!

Az újszülött fürdetése »
Kiscsillagom.hu - Adatvédelmi nyilatkozat