Az újszülött öltöztetése

Az újszülöttre – és általában a kisgyermekre – mindig könnyen fel és lehúzható ruhadarabokat adjunk.
Az újszülött alsóruházata a kombidressz (body), ez lehet ujjatlan, rövid illetve hosszúujjú.
A kombidressz a pelenkát is jól megtartja.

Figyeljünk arra, hogy csak megfelelő méretű ruhát adjunk a babára!

Ha egy picit nagy az nem baj, de a túl nagy már kényelmetlen, és kicsi semmiképp ne legyen.
Vásárláskor figyeljünk, hogy csak vállán patentos, vagy ún. békanyakú felsőket vegyünk, mert ha nehezen megy át a feje a babának, levenni szinte lehetetlen, borzasztóan fog tiltakozni és egy idő után félni fog az öltözködéstől.

újszülött öltöztetéseAz alsóruházat anyaga lehetőleg mindig legyen pamut.
Rugdalózóknál, zárt végű nadrágoknál szintén figyeljünk a méretre, ne legyen kicsi mert az zavarja a babát a szabad mozgásban.
Kis nadrágoknál fontos, hogy a derékgumírozás ne legyen szoros.

Öltöztetés közben óvatosan mozgassuk a babát, karját, lábát ne feszítsük.
Érdemes könnyen fel és levehető babaruhákat vásárolni, mint pl. a végig patentos rugdalózó. Amennyiben cipzáras ruhát adunk rá, vigyázzunk nehogy becsípjük a bőrét.
Hűvös, hideg időben a sapkára is figyeljünk ne legyen szoros vagy szúrós anyagból.

Minden nap tiszta ruhát adjunk a babára, nap közben a piszkos, vagy nedves ruhát mindig cseréljük ki, ha kell többször is!

Öltöztetés közben mindig beszéljünk a babához, legyünk nyugodtak, ne kapkodjunk.
Készítsük ki előre a ruhákat.

Öltöztessük a babát mindig évszaknak megfelelően, és nem utolsó sorban tisztán és csinosan.

Kapcsolódó bejegyzések:
Újszülöttkor
Az újszülött sírása
A köldökcsonk ápolása
Az újszülött levegőztetése télen
Az újszülött fürdetése
Az újszülött széklete
Az újszülött tüsszent, csuklik
Az újszülött öltöztetése
A baba ruháinak tisztán tartása

3 hozzászólás a “Az újszülött öltöztetése” bejegyzéshez.

 1. Mi újszülöt ruhákat szerenénk kérni ha valakinek vanak el fekvöbe esetleg ha lenne meg köszönénk.

 2. Kedves Mónika!

  Ha jól számolom akkor nyár közepén fog megszületni a babád. Szerintem hasznos előre több méretet beszerezni, mert később a babával nagyon nehéz lesz vásárolni, és nagyon gyorsan fog nőni, ami az egyik nap jó a másik nap már kicsi lesz. Szóval szerezz be 56, 62, 68, 74-es méretű ruhákat. Az én lányom 3,40 kg-al és 56 cm-el született, az 56-os ruhák picit nagyok voltak, de 2-3 hét alatt belenőtt. Amikor az 56-os méretet fogja a babád hordani még bőven nyár lesz, tehát legyen kb. 10-12 db rövid ujjú body, kb. 5 db patentos rugdalózó hűvösebb napokra vagy estékre, 1-2 db vékony kocsikabát, 3-4 db nyári hosszúnadrág (lábfejes vagy lábfej nélküli) 5-6 pár pici zokni, 2 db újszülött cérnasapka és 3-4 db vékony hosszú ujjú póló. Ez alapmennyiségnek elég. 62-es méretből szintén 10-12 db body rövid- és hosszú ujjú vegyesen, 5 db patentos rugdalózó, 4-5 db hosszúnadrág (vékonyabb,vastagabb vegyesen), 5-6 db hosszú ujjú felső, 1 vékonyabb és 1 vastagabb kocsikabát, zoknik, sapka, kalap, 1 db puha kocsicipő.
  68-as méretből szintén 10-12 db body hosszú és rövid ujjú, ha szereted a rugdalózót (addigra kiderül) kb. 5 db, 4-5 db harisnya, 4-5 db vastagabb hosszúnadrág bélelt is lehet, 6-8 db hosszú ujjú felső, vékonyabb és vastagabb vegyesen,1 db kis kabát, 1 db overál, zoknik, sapkák, 1 db vastagabb kocsicipő, 74-es méretből nagyjából ugyan ezek évszaknak megfelelően. Én nagyon sokat jártam terhesen turkálóba, rengeteg szép ruhát vettem ott a lányomnak. Jó babaruhák vannak még a Tesco-ban, C&A-ban és kínai boltokban is lehet jókat venni. Vásárlásnál mindig számolj utána, hogy az adott méretet milyen évszakban fogja hordani a babád, nehogy téli cuccot vegyél nyárra. Amiket leírtam azok szerintem alapmennyiségek és alapfelszerelés, lehet ennél több, mert nagyon sokat kell majd mosni, legyen mindig váltás. Arra is érdemes figyelni, hogy túl sokat se vásárolj, mert nagyon olcsó vagy annyira cuki stb. A kislányomnak volt kb. 15 sapkája ebből kettőt hordott, a többi felesleges pénzkidobás volt.

  Ezen a linken pedig a babakelengye összeállítását olvashatod http://kiscsillagom.hu/babakelengye

  Szép babavárást és jó vásárlást!

  Üdv: Viki

 3. 16 hetes várandós vagyok!Első gyermekemet várom!!és nem igazán vagyok még tisztában az újszülött öltöztetsével kapcsolatban méretek.stb és hogy miket fontos beszereznem!!ezügyben szeretnék tanácsot kérni!előre is köszönöm a segítségeket!!P.M

Kérdezz vagy írd meg te is tapasztalataidat a hozzászólásokban!
Semmilyen adatot nem kötelező megadni.

Kattints a fehér négyzetre a "Nem vagyok robot" szöveg előtt!
Majd ha nem vagy robot, elküldheted a hozzászólást!

Az újszülött öltöztetése »
Kiscsillagom.hu - Adatvédelmi nyilatkozat