Dagadt gyerek

A minap olvastam egy posztot valahol, amiben a posztoló a dagadt gyerekeket és azok szüleit bírálta hevesen. Őszintén bevallom, olvasás közben ökölbe szorult a kezem, mert a poszt úgy állította be a “kis szerencsétlenek”-nek nevezett (dagadt) gyerekek szüleit, mintha mind gonoszak és tudatlanok lennének. Egész nap nem ment ki a fejemből az írás és a hozzá tartozó még durvább hozzászólások, amikben nevesincs nickek osztották az észt.

De miért zaklatott fel így ez az egész?
Azért mert a gyerekem enyhén túlsúlyos.

Azt hiszem nem vagyok teljesen hülye és abban pedig biztos vagyok, hogy nem vagyok gonosz.
Hogyan lett mégis a gyerek túlsúlyos?
Elmondom a mi hétköznapi történetünket.

A kislányom teljesen átlagos súllyal született, az orvosom meg is lepődött, mert nagyobbra számított.
A kórházban nem indult meg a tejelválasztás, a gyerekem nagyon sokat fogyott, nem engedtek minket haza. Kapott pótlást és amint minimális gyarapodást mutatott, hazamehettünk.

Mire hazaértünk lett tej, de kínkeserves volt a szoptatás. Nagyon keveset szopott, alig gyarapodott, sokára nyerte vissza a születési súlyát. A védőnő folyamatosan sokkolt a méregetéssel és azzal, hogy nem hízik a gyerek. Pedig hízott, csak lassabban.
Első gyerek lévén teljesen kétségbe voltam esve és mindent megtettem volna azért, hogy hízzon.

3 hónapos volt a lányom amikor a védőnői tanácsadáson kiderült, hogy nem hízott semmit az előző hónaphoz képest. Azonnal javasolták a tápszert, sőt kezdjem a hozzátáplálást is, mert nem fejlődik a gyerek.
Nem akartam tápszerezni és hozzátáplálni sem még.

Otthon jól kibőgtem magam, majd nekifeküdtem a netnek és megszületett a megoldás.
Minden szoptatás alkalmával mindkét mellből megetettem a gyereket.
Egy hét alatt szépen kigömbölyödött, megdicsért a védőnő és mindenki elégedett és boldog volt, főleg én (na meg a gyerek).

dagi babaInnentől kezdve nagyon fontos volt nekem, hogy a gyerek egyen, hízzon, mert rettegtem attól, hogy nem fog fejlődni, gyarapodni megfelelően.

5 és fél hónaposan elkezdtük a hozzátáplálást, nagyon gondosan megtervezve, hogy mit mikor kapjon és ezek mellett szoptattam is rendületlenül.
Egy éves korára már egészen kikerekedett a gyerek, de még nem volt 10 kg sem.

A következő évben sokat hízott, de nem bántuk, még agyilag mindig ott tartottunk, hogy nem hízik, nem gyarapodik. Közben belelendült az evésbe, nagyon jó evő gyerek lett. Minden főzeléket és gyümölcsöt szeretett, édességgel nem etettük, két évesen nem evett még csokit, Túró Rudit, babapiskótát sem. Semmilyen tejpépet nem kapott mivel ekcémás, ezért a tejalapú pépek és ételek szóba sem jöhettek.

Hibák, amiket elkövettem:
Az első az volt, hogy gyümölcslevet kapott inni. Igaz 100% -os gyümölcslevet és mindig vízzel hígítva, de azt hiszem nem kellett volna. Attól féltem, hogy a vizet nem inná szívesen, nagyon meleg nyár volt és úgy gondoltam a megfelelő folyadékmennyiséget csak így tudom megitatni vele. Aztán rászoktunk a gyümölcslére, majd jött a Kubu. Amikor már ott tartottunk, hogy minden nap megivott egy fél literes gyümölcslevet, észbe kaptam és nagyon gyorsan abbahagytuk.

A második hiba, a babakocsiban való evés út közben.
Mivel nincs autónk sokat gyalogoltunk, és tömegközlekedtünk, amíg mások 5-10 perc alatt hazaértek a játszótérről, vagy a közös programokról, nekünk a helyi játszótérről fél óra, egyéb helyekről 1-1.5 óra volt a hazaút. A délelőtti programok alatt a gyerek jól megéhezett és a hosszú úton hazafelé kapott mazsolát vagy grissinit a babakocsiban, majd gondos és figyelmes anyaként mikor hazaértünk, meg is ebédeltettem.

2 évesen 16 kiló volt a gyerek és persze jött a védőnő, hogy bizony túlsúlyos, ne adjak neki édességet és tésztafélét. Ekkor már láttuk mi is, hogy ha ez így folytatódik nem lesz jó vége.

Átbeszéltük a férjemmel, hogy min lehet változtatni és onnantól kezdve inni csak vizet kapott a kislányom, és megszüntettük a babakocsiban való nassolást. Hamar meglett az eredmény, magam sem hittem volna, hogy ennyi az egész.
Szerencsére a kisgyerekek nagyon rugalmasak, hamar hozzá- illetve rászoknak dolgokra (persze a rossz dolgokra is). Szóval sikerült megállítani a hízást, kicsit fogyott is és nagyon sokat nőtt hozzá.
Azóta is nagyon odafigyelünk, mert hízásra hajlamos és Mikulás környékén meglátszik rajta a szokásosnál több édesség fogyasztása.

Ma 4.5 éves elmúlt, 115 cm és 22 kg amivel a gyermek testtömegindex kalkulátor szerint enyhén túlsúlyos. Rendszeresen jár mozogni, sokat gyalogolunk és játszunk a szabadban és odafigyelünk az étrendjére is.

Nem szépítem a dolgot, hibáztam de szerencsére idejében észrevettem és sikerült a folyamatot megállítani.

9 tipp a gyerek hízásának megelőzéséhez, megállításához:

  • a pici baba rendszeresen inni csak vizet kapjon, alkalmanként ihat gyümölcslevet
  • etetéskor csak addig etessük a babát amíg szívesen eszik, ha már nem éhes és ellöki a kanalat ne erőltessük a “még egy utolsó kanálkával”
  • ha már elkezdtük a hozzátáplálást szoktassuk a rendszeres étkezéshez a gyereket, ne etessük össze-vissza
  • főétkezések között (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora) ne nassoljon a gyerek
  • a nagyobbacska (2-3-4 éves) gyerek se igyon rendszeresen üdítőt, gyümölcslevet
  • kemény cukrot, gumicukrot, habcukrot egyáltalán ne vegyünk a gyereknek és a nagyszülőket is kérjük meg, hogy ők se tegyék, ha édességet szeretne a kicsi vegyünk neki minőségi csokit amit be lehet osztani több napra, vagy Túró Rudit, tejszeletet
  • ha már önállóan eszik egyszerre csak kis adagot tegyünk a gyerek elé, mert egyes gyerekek mind magukba tömik ami előttük van
  • ne használjuk az ételt megnyugtatásra, ha elesik, vagy ha szomorú ne kínáljuk édességgel, sütivel
  • ha nem eszi meg az ebédet, ne főzzük meg neki azonnal a kedvencét

Kérdezz vagy írd meg te is tapasztalataidat a hozzászólásokban!
Semmilyen adatot nem kötelező megadni.

Kattints a fehér négyzetre a "Nem vagyok robot" szöveg előtt!
Majd ha nem vagy robot, elküldheted a hozzászólást!

Dagadt gyerek »
Kiscsillagom.hu - Adatvédelmi nyilatkozat