Gulyásleves gyerekre szabva

A következő recept szintén Kismackó egyik kedvenc ebédje, a gulyásleves gyerekre szabva.
Sokat nevetgélünk a férjemmel egy-egy paradicsomleves + gofri menü felett azon, hogy amióta szülők lettünk baba illetve kisgyerek kaján élünk. És hogy ez milyen jó.

Nem a gyereket igyekszünk rászorítani a “felnőtt ételekre” hanem inkább mi alkalmazkodunk hozzá. Nálunk így ezzel mindenki elégedett.

Tehát a Gulyásleves:

Hozzávalók (3-4 személyre):
25-30 dkg sertéscomb vagy karaj, fontos hogy ne legyen zsíros
1 fej vöröshagyma
kevés olaj
1 tk. pirospaprikagulyás
pici őrölt bors

ha van paradicsom és lecsópaprika
3-4 db répa
5 db kisebb krumpli
ha van friss petrezselyem
pici őrölt kömény

Először elkészítjük a pörkölt alapot.
A vöröshagymát felaprítom kevés olajon üvegesre pirítom, közben a húst megmosom, ha van rajta zsír azt levagdosom és a sovány húst apró kockákra vágom, majd rádobom a hagymára.

Gyakori kavargatás közben megvárom amíg a hús egy kicsit megfehéredik, rászórom a pirospaprikát és a borsot. Gyorsan összekeverem és öntök rá kb. 1.5 dl vizet, enyhén megsózom, ezt így fedő alatt párolom (ha van rádobok egy fél paradicsomot és egy kis paprikát).

Míg a hús párolódik megtisztítom a répát és karikákra vágom, ezután a krumplit is megpucolom és apró kockákra vágom.
Ha készen vagyok a zöldségekkel, a már majdnem kész húshoz hozzáadom a répakarikákat plusz kb. fél liter vizet és így főzöm amíg a répa félkész nem lesz, majd a krumplit is hozzáadom.
Ezután felöntöm annyi vízzel amennyi levet szeretnék a gulyásnak és beleteszem a petrezselymet (én egy kis csokorban teszem bele, hogy a végén ki tudjam venni, mert a lányom nem szereti ha “füvek” vannak a levesben) és az őrölt köményt.

Ha minden benne van közepes lángon jól összefőzöm az egészet, hogy minden zöldség puha legyen.
Mi csipetkével esszük a gulyást, ezt ilyenkor a végén csipegetem bele.

gulyás
Csipetke recept:

Hozzávalók:
1 db tojás
kb. 15 dkg liszt
3-4 ek. víz

Az összes hozzávalót egy kis tálba teszem és először egy villával nagyjából összedolgozom. Amikor már nem olyan ragacsos elkezdem gyúrogatni, közben ha ragacsosnak érzem szórok rá egy kis lisztet.

Ezzel a módszerrel egy viszonylag kemény tésztát gyúrok, akkora lesz kb. mint az öklöm. Ha egynemű gombóccá gyúrtam, lisztes kézzel rögtön bele is csipegetem az egészet a még fövő levesbe.
Így együtt még kb. 10 percig főzöm.

Jó étvágyat!

Kapcsolódó bejegyzés:
Sósperec
Lángos házilag
Gulyásleves gyerekre szabva
Receptek mindenkinek

Kérdezz vagy írd meg te is tapasztalataidat a hozzászólásokban!
Semmilyen adatot nem kötelező megadni.

Kattints a fehér négyzetre a "Nem vagyok robot" szöveg előtt!
Majd ha nem vagy robot, elküldheted a hozzászólást!

Gulyásleves gyerekre szabva
Kiscsillagom.hu - Adatvédelmi nyilatkozat