Mikor vigyük háziorvosi ügyeletre a gyereket?

Az elmúlt évtizedben sikeresen lebeszélték a szülőket a házi gyermekorvosi ügyeletről.
Szigorú tájékoztató hirdette az orvosi rendelőkben, hogy mikor kell és mikor nem kell az ügyeletet felkeresni, persze súlyos esetekben megengedik.

Hallottad a szomszédtól is, meg a barátnőd is mesélt egy sztorit, hogy ha az ember egy “sima” beteg gyerekkel megy az ügyeletre akkor “elhajtják” hogy minek ment oda, “leszidják” a szülőt, mint egy buta mamlaszt, aki pitiáner ügyekkel zavarja a munkát. Mert ha “csak” lázas és köhög és folyik az orra és “csak” simán szenved a gyerek, akkor várd meg amíg a saját gyermekorvosod rendel.

Bennem is így volt ez a dolog valahogy elrakva, hogy az ügyeletre csak nagyon indokolt esetben megyünk. Ezt szépen lassan oltották belém, egyrészt a plakáttal mely hirdeti mikor “szabad” oda menni, másrészt ha például a kislányom beteg lett és felhívtam a védőnőt megkérdezni ezt-azt, mindig megemlítette, hogy nem kell ezért az ügyeletre vinni. Eszembe sem jutott, hogy jön ez ide? Na mindegy.

Legutóbb a kislányom péntek reggel kissé betegen ébredt.
Bedugult az orra fájt a torka és a hasa. Egyébként jól volt, láztalan. Kora délután már erős torokfájásra panaszkodott, inni sem akart.

gonoszdoktorA gyermekorvosunk délután rendelt 1-4 ig, gyorsan összekaptuk magunkat és még indulás előtt felhívtam a rendelőt, hogy van e rendelés. Az asszisztens kedvesen közölte, hogy sajnos helyettesítés volt és épp most indul el a helyettesítő orvos, de miért jönnénk, mi a gond. Elmondtam, hogy mi a helyzet és, hogy a helyi oviban sok a skarlátos megbetegedés, és a gyerekem tünetei esetleg skarlátra is utalhatnak. A válasz az volt, hogy nem kell ezzel ügyeletre menni (meg sem említettem ilyesmit) tüneti kezelést alkalmazzak és majd hétfőn délután vigyem el a gyereket.

Ezek után kapott a kislányom fájdalomcsillapítót, estére is. Éjszaka sírva ébredt, hogy nem tud nyelni, az orra be van dugulva és láza is volt. Ismét láz és fájdalomcsillapítás. Reggel nyűgösen ébredt, nagyon fájt a torka. Ekkor már nem volt kérdés, hogy viszem e az ügyeletre.

Az ügyeleten rajtunk kívül senki nem volt.
Az asszisztens, és az orvos is kedves volt. Elmondtam a panaszokat, az orvos megvizsgálta a gyereket, mandulagyulladást állapított meg. Írt fel antibiotikumot, elmondta hogy miért azt a gyógyszert választotta, hogyan és meddig kell szedni. Ezzel meg is voltunk. Így szombaton délben már be is vette az első adag gyógyszert a gyerek. Hétfő délutánra – amikor vihettem volna a házi gyermekorvoshoz – már sokkal jobban volt.

Ezek után nekem nem lesz kérdés, hogy vigyem e a gyereket az ügyeletre, ha hétvégén betegszik meg és látom rajta, hogy szenved. Mert ha csak az orra folyik és egyébként jól van, nyilván nem rohanok vele az ügyeletre, a gyereket sem teszem ki feleslegesen ilyen tortúrának, viszont ha láthatóan szenved a kicsi, érdemes elvinni, hogy ha antibiotikumra van szükség minél hamarabb elkezdhesse szedni, így hamarabb meg is gyógyul.

Egy hozzászólás a “Mikor vigyük háziorvosi ügyeletre a gyereket?” bejegyzéshez.

  1. Kedves Viki!
    A kakilási problémákról írottak elég ijesztőek, ami az időintervallumot illeti. 2éves kis unokám néhány hónapja “küzd”. NINCS szorulása,ezért még érthetetlenebb az egész.Minden étkezést inger követ. Iszonyú, kimerítő, leizzasztó fájdalom árán csak néhány csepp az eredmény, és ez naponta 10-12 alkalommal ismétlődik. Szörnyű látni ezt a kínt. Már a Heim Pál Kórházban is majdnem jártunk, de mint olvasom felesleges lett volna egy pezsgőkúp miatt. A tehetetlenség is rettentő, mert mi is túl vagyunk már mindenféle, orvosok által előírt szeren. Tényleg csak az idő múlásában bízhatunk? Nem bölcsis, majd óvodás lesz, remélhetjük, hogy addig elmúlik?
    Üdvözlettel: Nanó

Kérdezz vagy írd meg te is tapasztalataidat a hozzászólásokban!
Semmilyen adatot nem kötelező megadni.

Kattints a fehér négyzetre a "Nem vagyok robot" szöveg előtt!
Majd ha nem vagy robot, elküldheted a hozzászólást!

Mikor vigyük háziorvosi ügyeletre a gyereket?
Kiscsillagom.hu - Adatvédelmi nyilatkozat