Milyen a jó babakocsi?

Az egyik legfontosabb és legköltségesebb dolog amire szükségetek lesz, az a babakocsi.
Ezért nagyon fontos a választás. A következőkben összefoglaljuk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárlásnál.

A babakocsik típusai:

Klasszikus babakocsi: Ez a típus téglalap alakúra csukható, így az autó csomagtartójában elfér. Fekvőfelülete több pozícióba dönthető, így biztosítható a baba kényelme.
Ha a háttámlája közel vízszintesig dönthető, akkor újszülöttek számára is megfelelő. Vannak típusok melyek vázára külön rögzíthető/megvásárolható az ülőrész vagy a hordozó.

Ernyő alakúra összecsukható: Nagyon praktikus kocsi, gyorsan kicsire összecsukható, akár kézben is lehet így vinni.
Vannak modellek melyeknek a háttámlája dönthető, így azokat a kisebb babák is használhatják.

Ikerkocsi: Két gyermek egymás melletti vagy egymás mögötti elhelyezésére alkalmas babakocsi. Testvérkocsiként is jól funkcionál, kis korkülönbség esetén.

Háromkerekű babakocsi: Nagyon dizájnos megoldás. Több modell futáshoz és görkorcsolyázáshoz is alkalmas.

Általában egy babának élete során két babakocsira van szüksége.
Először egy újszülöttnek megfelelő modellre, majd később egy ernyőkocsira.
Az első babakocsi választásánál, a praktikum mellett inkább a baba biztonsága és kényelme a legfontosabb.

Csak olyan babakocsit vásároljunk amiben van biztonsági öv!

babakocsiVegyük szemügyre a lakóhelyünket!

Milyen utak vannak a környéken?
Rossz minőségű vagy murvás úton a nagyobb kerekű babakocsi a jó választás.
Ha a belvárosban lakunk és az általunk látogatott üzletekhez, hivatalokhoz jó utak vezetnek, kényelmesebb választás a kisebb kerekű modell.
Lehetőleg válasszunk olyan babakocsit melynek első kerekei bolygósíthatók, ezeket sokkal könnyebb irányítani.

Panelházakban, ahol lifttel kell közlekedni csak olyan babakocsit vegyünk amivel beférünk a liftbe.
Lift nélküli emeletes házakban, vagy családi házban ahol hosszú lépcső vezet a bejárathoz, nagyon lényeges szempont a babakocsi súlya és mérete. Fontos hogy meg tudjuk fogni és gyerekkel együtt felemelni, majd lépcsőzni tudjunk vele.

Tömegközlekedési eszközökön szintén a kisebb méretű, könnyebb babakocsik a praktikusak.

Ha a napi bevásárlásokat babakocsival szeretnénk megoldani, szenteljünk egy kis figyelmet a kocsi alján lévő tárolóra. Legyen erős és legalább egy közepes szatyornyi élelmiszer elférjen benne.

Futni vagy görkorcsolyázni csak olyan babakocsival szabad, amelyik alkalmas sportolásra. Ha ilyen céllal vásárolunk, kérjük meg az eladót, hogy sportolásra alkalmas modelleket mutasson.

Babakocsi vásárlásnál vegyük figyelembe a saját testmagasságunkat és a kocsi tolókarjának magasságát. Rendkívül kényelmetlen, ha alacsonyan van a tolókar.

Nem utolsó sorban fontos még, hogy milyen kiegészítők vásárolhatók a babakocsihoz a későbbiekben.

Kapcsolódó bejegyzések:
Babával a játszótéren

5 hozzászólás a “Milyen a jó babakocsi?” bejegyzéshez.

 1. Szia Viki! Köszi a tanácsot. Igen, más megoldás erre nem igazán van. Ha lent hagynám valahol elzárva, akkor hazafelé jövet a békésen alvó gyereket fel kell ébresztenem, hogy felvigyem kézben. Én olyat soha nem csináltam régen, és most ezután sem szeretnék.Inkább nem megyek sehova egyedül. Vagy nem is veszek babakocsit. :) Babahordozó? Biztos nem olyan kényelmes a gyereknek hosszú távon. Majd kialakul……Kati

 2. Kedves Kati!

  Huh, hát igen….nehéz eset az biztos. A barátnőm szintén harmadikon lakik, lift nélkül. Ő vagy cipeli, vagy lent hagyja az autó csomagtartójában (a jól összecsukható) babakocsit. Ha van pincerészetek és alkalmas a babkocsi tárolására, oda is be lehet tenni. Nem tudom mekkora a lépcsőházatok, erre mifelénk kerékpárzárral a korlázhoz rögzítik a földszinten a babkocsit.
  Remélem találtok valami viszonylag kényelmes megoldást, de tuti nem lesz egyszerű kisgyerekkel a harmadikon. Mi is harmadik emeleten lakunk most, lift nélkül, az elején minden nap sírás volt hazafelé a suliból, hogy ő (a 6 éves gyerekem) tuti nem jön föl. :) Aztán megszoktuk.
  Minden jót!
  Üdv: Viki

 3. Sziasztok! Mi a harmadik emeleten lakunk, akkor költöztünk ide, mikor még nem tudtam a terhességemről. Lift nincs. Komolyan cipelnem kell majd a babakocsit gyerekkel együtt három emeleten keresztül? Ezt nem igazán tudom elképzelni. Mit tanácsoltok? Kati

 4. Kedves Ágnes!

  Sajnos én sem találtam magyarországi forgalmazót!
  Ha valaki tud TUTIS ZIPPY babakocsit írjon!
  Üdv: Viki

 5. Szervusztok!
  Találtam egy babakocsit, már kb 100 fajtát megnéztem, kipróbáltam, elég válogatós vagyok… de amit most találtam eddig ez tűnik az elsőnek a listán. Csak éppen nem találom magyarországi forgalmazóját. A neve TUTIS ZIPPY, igy meg lehet találni a neten. Ha tud valaki magyar vagy cseh forgalmazót( a lányom kisbabájának szeretném és ők ott élnek), nagyon örülnék az infónak. Én csak ukránt találtam. Köszönöm a segitséget előre is . Ági

Kérdezz vagy írd meg te is tapasztalataidat a hozzászólásokban!
Semmilyen adatot nem kötelező megadni.

Kattints a fehér négyzetre a "Nem vagyok robot" szöveg előtt!
Majd ha nem vagy robot, elküldheted a hozzászólást!

Milyen a jó babakocsi? »
Kiscsillagom.hu - Adatvédelmi nyilatkozat