Sósperec sütés

Mostanában sokat sütünk. A lányom imád sütni, gyúrni, nyújtani.
Régebben úgy gondoltam a sütés az valami titokzatos tudomány és minimum nagymamának kell lenni ahhoz, hogy beavatott legyek. Hát nem.

Sütni egészen egyszerű, csak szeretni kell. Azt hiszem ez a főzésre is igaz.
Szóval sokat sütünk és van sok jó receptünk, íme a Sósperec:

sósperec tésztaHozzávalók:

0.5 kg liszt
só (kb. 2 teáskanálnyi)
2.5 dkg élesztő
2.5 dl tej
5 dkg vaj
1 tojás
1 tojássárgája a megkenéshez

A lisztet egy tálba szitáljuk a közepébe csinálunk egy mélyedést, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt és kovászt készítünk.
Némi langyos tejbe keverünk egy kis lisztet és ezt ráöntjük a mélyedésben lévő élesztőre, majd a tetejét meghintjük liszttel. Ez a kovász.

Letakarva 15 percig kelesztjük.
Amikor megkelt hozzáadjuk az olvasztott vajat, a maradék langyos tejet és a tojást. Jól összedolgozzuk az egészet, hogy rugalmas tésztát kapjunk.

sósperec30-40 percig kelni hagyjuk.
Ezután kb. 16 egyenlő részre osztjuk, hosszú csíkokra sodorjuk és pereceket formázunk belőlük.

A perecek tetejét megkenjük tojássárgájával és ha van, meghintjük durva szemű sóval (én sima finomított sóból szórok rá egy keveset).

A pereceket még 10 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben közepes hőfokon 10 perc alatt aranybarnára sütjük. (Minden sütő más, figyelni kell meg ne égjen, vagy ha nem akar sülni, kicsit növelni kell a hőfokot.)

Jó étvágyat!

Kapcsolódó bejegyzés:
Sósperec
Lángos házilag
Gulyásleves gyerekre szabva
Receptek mindenkinek

Kérdezz vagy írd meg te is tapasztalataidat a hozzászólásokban!
Semmilyen adatot nem kötelező megadni.

Kattints a fehér négyzetre a "Nem vagyok robot" szöveg előtt!
Majd ha nem vagy robot, elküldheted a hozzászólást!

Sósperec sütés, recept
Kiscsillagom.hu - Adatvédelmi nyilatkozat