Szoptatás – Anyatej vagy tápszer? Az újszülött etetése.

Minden kismama számára teljesen egyértelmű, hogy szülés után szoptatni szeretné a kisbabáját.
Ám ez nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt még várandósan elképzeljük. Számos nehézségbe ütközhetünk és ezek meg is hiúsíthatják a sikeres szoptatást.

Ideális esetben a szülés utáni 1 órában mellre tehetjük az újszülöttet. Igen fontos ez mind a baba, mind a mama számára.
Az újszülött szopóreflexe ebben az időben igen éles és a tejtermelés beindításához is nagyon fontos.

Ha a gyermek császármetszéssel jött a világra, vagy valamilyen oknál fogva nem lehet azonnal mellre tenni az bizony nehezítheti a szoptatás beindulását.

A mell alaki eltérései is befolyásolhatják a sikeres szoptatást, ilyen pl. a befelé forduló mellbimbó. Ezt az eltérést már szülés előtt el kell kezdeni korrigálni bimbókiemelő viselésével, mely az esetek nagy részében segít.

boldog babaSok esetben a szoptatás fájdalommal jár.
A mell még nincs hozzáedződve a folyamatos “használathoz” és az újszülöttnek is meg kell tanulnia a leghatékonyabb szopizást.
A bimbóudvar szövetei normál esetben le vannak tapadva, amit az újszülött fokozatosan fellazít, így egyre könnyebbé válik a szoptatás.

Sok esetben szoptatás közben kisebesedik a mellbimbó, ezt azonnal kezdjük el ápolni bimbóvédő krémmel. Gyógyszertárban több olyan készítmény kapható, ami berepedezett, sebes mellbimbó ápolására alkalmas. Fontos, hogy olyan krémet válasszunk amit szoptatás előtt nem kell lemosni, ezzel is csökkentjük a mellet ért irritációt.

Előfordul olyan is, amikor látszólag semmi gond nincs a szoptatással, az anyának van teje a baba mégsem hízik.
Ilyen esetekben elképzelhető, hogy az anya szervezete olyannyira kimerült, vitaminellátottsága annyira lecsökkent, hogy nem képes megfelelő minőségű tejet előállítani. Ezért nagyon fontos, hogy terhesség alatt és a szoptatási időszakban is szedjük a magzatvédő vitamint, mert a szoptatás sem kevésbé megerőltető mint a terhesség. Az újszülött ugyanúgy az anyjából táplálkozik mint magzat korában csak már az anyaméhen kívül.

Ha bármelyik nehézséggel találkozunk a szoptatás során, küzdjünk ellene az ésszerűség határain belül. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a sikeres szoptatásért, de ne hajszoljuk bele magunkat a “minden áron szoptatni akarok” rögeszmébe!

Nem attól lesz valaki jó anya, hogy szoptat.
Ha nem megy akkor nem megy. Túl kell esni rajta és kezdődhet az új időszámítás: a tápszerezés.

Beszéljük meg a problémánkat a védőnővel és a gyermek háziorvosával, és írassuk fel a tápszert.
A tápszeres táplálás kezdetekor figyeljük a babát, jelentkezik e nála valami nem várt tünet, kiütés, hasfájás, székrekedés ilyesmi.
Bármilyen negatív tapasztalat esetén konzultáljunk a gyermekorvossal és ha kell cseréljünk tápszert.
Nem minden gyerek fogadja el rögtön az elsőnek felírt tápszert, lehet hogy a 3. vagy a 4. márka válik be.

Ami nagyon fontos, hogy tápszeres táplálás esetén mindig vegyük ölbe kisbabánkat, hogy az etetés számára is ugyanolyan bensőséges élmény legyen mintha szopizna.

Kapcsolódó bejegyzések:
A sikeres szoptatásért
Szoptatás, mérés, fejés, ördögi kör
Igény szerinti szoptatást
A baba testsúlya
Elválasztás
Szoptatás – Anyatej vagy tápszer? Az újszülött etetése.
Hány óránként szoptassunk?
Szoptatás alatti étrend
Szoptatás alatt mit szabad és mit nem?

3 hozzászólás a “Szoptatás – Anyatej vagy tápszer? Az újszülött etetése.” bejegyzéshez.

 1. nekem mar 2 eves a kislanyom es meg mindig szopik szerencsere meg van mit pedig semmit nem csinaltam hogy legyen tejem nagyon orulunk hogy igy alakult pedig minden evo sziasztok

 2. Kedves Gyöngyvér!

  Köszönöm a hasznos hozzászólást! Ez valóban kimaradt az irományomból, bár ismerem a módszert. Annak idején én is kipróbáltam és sajnos nem vált be. Igaz, nagyon száraz és érzékeny bőrű vagyok nekem csak a krém segített.
  Üdv: Viki

 3. Kedves Viki!
  Véletlenül találtam az oldaladra – nagyon sok hasznos dolog van itt, gratulálok!
  Egy megjegyzést hadd tegyek – a kisebesedett mellbimbóra nem a krém a legjobb megoldás (bármit is mond a reklám), sőt… (Azt meg végképp nem szabad elhinni, hogy van olyan, amit nem kell lemosni, és gyakorlatilag “megeszi” újszülött babánk…)
  A legjobb, és aminek garantáltan nincs mellékhatása, az az anyatej és a csecsemőnyál. Be lehet kenni velük a sebes részt, és fedetlen keblekkel hagyni megszáradni… Próbáljátok ki, nincs ennél hatékonyabb, olcsóbb, egyszerűbb és biztonságosabb…
  További szép napot!
  Gyöngyvér

Kérdezz vagy írd meg te is tapasztalataidat a hozzászólásokban!
Semmilyen adatot nem kötelező megadni.

Kattints a fehér négyzetre a "Nem vagyok robot" szöveg előtt!
Majd ha nem vagy robot, elküldheted a hozzászólást!

Szoptatás – Anyatej vagy tápszer? Az újszülött etetése. »
Kiscsillagom.hu - Adatvédelmi nyilatkozat