Tavaszi nagytakarítás

Tavasszal itt az ideje a nagytakarításnak.
Az elmúlt évek gyakorlatától eltérve, idén nem vásároltam drága tisztítószereket.

A bevásárló listámon csak az ecet és a mosószóda szerepelt.

A konyhában lévő függöny volt az első “áldozat”.
Amikor levettem a függönyt és összefogva láttam mennyire koszos, tapintása milyen zsíros, kicsit elbizonytalanodtam… Elég lesz e ha mosószódás vízbe áztatom? … vagy legfeljebb kimosom még egyszer.

A függönyt beáztattam egy lavór mosószódás vízbe (4 evőkanálnyi mosószódát tettem kb. 15 liter vízbe) és jó két órát ázott benne. Miután sima vízzel kiöblítettem és kiteregettem a függönyt, már látszott az eredmény.
Pár órát száradt a napon és csodásan tiszta és fehér lett!

Ezek után nagyon felbuzdultam és a gáztűzhelynek is mosószódával kezdtem neki. Némi vizet locsoltam a tűzhelyre, majd beszórtam mosószódával és egy kis ecetet is öntöttem rá. 10 perc után megnéztem és az odaégett valamit szinte teljesen feloldotta.
Hagytam még egy fél órát, majd szépen letakarítottam. Nem mondom, hogy nem kellett súrolnom, de meg vagyok elégedve az eredménnyel.

takarító felszerelésInnentől kezdve minden serpenyőt, tepsit ami olajos vagy rásült az étel, mosószódás-ecetes vízbe áztatok. Alig hiszem el, hogy eddig nem ismertem ezt a módszert, és mindenféle fém súrolóeszközökkel estem neki az edényeknek csekély sikerrel.

Ugyanez a keverék felmosáshoz is kiváló, fél vödör víz, 2 evőkanál mosószóda és 1-2 dl ecet.

A konyhában vagy a fürdőszobában lévő csempe és szaniterek tisztítására is nagyon jó ez a keverék.
Egy szórófejes flakonba öntök kb. 1 dl ecetet, adok hozzá 2 evőkanál mosószódát (ezt előre feloldom egy kis vízben, hogy ne álljon össze) és felengedem kb. 3 dl langyos vízzel. Az így elkészült folyadékkal bespriccelem a csempét és hagyom negyed órát hatni, majd dörzsi szivaccsal letörlöm, és a végén egy tiszta, nedves pamutronggyal áttörlöm.

Az ecet kiváló vízkőoldó és fertőtlenítőszer is egyben.

Az ablakpucolást nagyon nem szeretem.
Próbáltam rájönni mi lehet ennek az oka, mert alapjában véve szeretek takarítani. Az egyetlen ok az lehet, hogy az eredmény nem tökéletes és ha a munkámnak nincs elfogadható eredménye az idegesít.

Idén az ablakot ecetes vízzel tisztítottam meg és egy kis mosogatószert is öntöttem a vízbe. Először egy pamut ronggyal átmostam az egészet – a keretet is – majd az ablaküveget még egyszer lemostam, de már csak sima ecetes vízzel és konyhai papírtörlővel áttöröltem.
Hihetetlenül gyorsan kész lettem és az ablakok szépek lettek.

Rájöttem, hogy a boltokban kapható ablaktisztítókban mindig van valami ami egy picit habzik, ettől lesz az ablak csíkos vagy maszatos hatású és órákig kell fényesíteni.

Kapcsolódó bejegyzések:
Szőnyegtisztítás

Kérdezz vagy írd meg te is tapasztalataidat a hozzászólásokban!
Semmilyen adatot nem kötelező megadni.

Kattints a fehér négyzetre a "Nem vagyok robot" szöveg előtt!
Majd ha nem vagy robot, elküldheted a hozzászólást!

Tavaszi nagytakarítás »
Kiscsillagom.hu - Adatvédelmi nyilatkozat