A te babád hogy alszik?

Lehet, hogy nem leszek túl népszerű ezzel az írással, de sok kismama oldalon olvasok olyan praktikákról, mellyel a baba önálló alvásra, egyedül alvásra szoktatható, nevelhető.

Nem hiszek ezekben a praktikákban.

Ugyanakkor számtalan helyen olvasható, hogy nincs két egyforma gyerek, akkor hogy akarunk a világ összes különböző gyerekére kb. ötféle alvásreceptet ráhúzni?

Úgy gondolom minden anyának el kell fogadnia, hogy a gyermekvállalással hatalmas feladat elé állt, melynek egy igen nagy részét kb. 3 éves korig, az alvás és altatás teszi ki.
Ezért is ilyen népszerű a sok praktika.

Csak a saját gyerekemből kiindulva, hónapokig küzdhetnék azzal, hogy ne cicin aludjon el, esélytelenül. Ha elvenném tőle a cicit elalvás előtt, az olyan lenne számára, mintha magára hagynám mikor csak rám van szüksége.
Eszembe nem jutna, hogy hagyjam sírni addig míg el nem alszik.

Mikor megszületett minden vágyam az volt, hogy sikerüljön a szoptatás, és most arra buzdítanak egyes irományok, hogy amiért hónapokon keresztül küzdöttünk, azt most vegyem el tőle, mert kényelmetlen vagy fárasztó.

alvó babaA gyereknevelésben mindig van valami, ami kényelmetlen vagy fárasztó.
Nincs mindenre valami praktika, amivel meg lehet úszni.
Ez is egy korszak, nem tart örökké.

Vannak persze szerencsés szülők, akiknek jó alvó baba jutott.
Aztán ahogy beszédbe elegyedsz velük, kiderül, hogy esetleg nem jó evő és ekkor büszkén mondod, hogy a te csemetéd viszont milyen jól eszik, emiatt neked nem kell aggódnod.
Mások jól alszanak, jól esznek, de nem lehet a babával például vásárolni menni, mert hatalmas hisztit csinál minden alkalommal… és a végtelenségig sorolhatnám a variációkat.

Ugye nem cserélnél senkivel gyereket? :)

El kell fogadni azt a helyzetet ami van, persze finoman lehet irányítani, de a drasztikus beavatkozásokat én nem pártolom.
A kislányom az első három és fél hónapban hasfájós volt, semmilyen csodaszer nem hatott, kizárólag ölben aludt. Felváltva aludtunk vele a férjemmel, anya vagy apa mellkasán édesen alukált, és szinte átaludta az éjszakát.

Külső nyomásra próbálkoztunk kiságyban altatással, hogy nem veszem fel csak simogatom stb., botrányos végkifejlettel, annyira ordított szegény, több óra volt míg megnyugodott.

Aztán átértékeltem magamban mindent.

Mi a legfontosabb?
A válasz számomra egyértelmű volt, hogy a babám biztonságban és jól érezze magát.

A hasfájás elmúlt, és egyszer csak elaludt a nagyágyon egyedül.
Pihentető éjszakák következtek, 6 hónapos koráig szépen átaludta az éjszakát megtalálta az ujjacskáját és azt szopogatva aludt.
6 hónapos kora után kezdett arra rászokni, hogy cicin alszik el.
Egy perc alatt elaludt, kelhettem is fel mellőle nyugodtan.
Éjszaka is felébredt egyszer-kétszer, szopott majd visszaaludt.

7 hónaposan kibújtak az első fogacskák, mindennapossá váltak az éjszakai ébredések.
Felébredt, szopott, elaludt, persze egy ágyban alszik velem, így kényelmesen megoldottuk.

Aztán jöttek nyugodtabb és zaklatottabb éjszakák.

1 éves korában tört át a harmadik foga és onnantól kezdve folyamatosan bújnak ki, van hogy sokszor ébredünk.
Az elején azt hittem, soha nem szokom meg, mindig hulla fáradt voltam, aztán mégiscsak megszoktam.
Azok az ismerőseim akik úgy döntöttek, hogy addig szoptatnak amíg a baba igényli és magától el nem hagyja, mind hasonló esetekről számolnak be.
Amikor elkezdtem, én sem tudtam mi lesz belőle, csak annyit tudtam, hogy szoptatni akarok, fogalmam sem volt, hogy ez milyen nehéz, hogy mivel jár.
Mert baromi nehéz.

Nem azt akarom ezzel mondani, hogy megvetendő az aki, arra vágyik, hogy a babája aludjon egész éjszaka. Én is arra vágyom, de nem alszik.
Elfogadom és tudom, hogy nem is olyan sokára nagylány lesz, és visszasírom még amikor cicin feküdve azt suttogja nekem Anya tetete!

Kérdezz vagy írd meg te is tapasztalataidat a hozzászólásokban!
Semmilyen adatot nem kötelező megadni.

Kattints a fehér négyzetre a "Nem vagyok robot" szöveg előtt!
Majd ha nem vagy robot, elküldheted a hozzászólást!

A te babád hogy alszik? »
Kiscsillagom.hu - Adatvédelmi nyilatkozat